В качестве антре попробуйте авторское блюдо «НА СТЕПИ ОН». Неожиданным источником вдохновения для его создания стало всем известное пирожное «Наполеон». Из своего антре Артем Канцев убрал сахар и добавил конский жал, приготовленный по древнему рецепту. Подается с икрой кургальджинской щуки.
Другой вариант антре — сыр с пажитником и сванской солью. Эта легкая и нежная закуска сочетает в себе четыре вида сыра и одну из любимых пряных трав Казахстана. Блюдо сервировано в мозговой косточке и подается вместе с кульше из кумаршыка. Украшением стола станет пряная конина с японским угрем и трюфельным айоли. В этом блюде соединились кулинарные традиции Востока и Запада. Испанский соус айоли команда Qazaq Gourmet готовит из трюфеля с маслом конопли.
Особая гордость Артема Канцева — салат из запеченной свеклы с манго и козьим сыром. Смело экспериментируя с традиционными казахскими продуктами и экзотическими ингредиентами, шеф-повар Qazaq Gourmet открыл идеальное сочетание вкусов запеченной в соли свеклы и свежего манго. Салат заправлен соком зеленого яблока и южного лимона. Манты из верблюжатины в меню Qazaq Gourmet — авторская интерпретация традиционного для казахской кухни горячего блюда, которое готовят в каждой семье. Тесто готовится на основе гречневой муки и меда. Сочная начинка — результат соединения верблюжатины и копченой тыквы. Блюдо усыпано «жемчугом» из чая с молоком по авторской технологии. Завершает картину уникальная лепка, похожая на два горба верблюда с загруженными коржынами.
Непременно стоит попробовать сорбет из северного ранета с базиликом. Сочетание пряной свежести с кислинкой яблока идеально дополнит вкусовой баланс после горячего блюда. Еще один шедевр в коллекции десертов Qazaq Gourmet — томленая коспа с эспумой из ирги. За основу взят испанский чизкейк и добавлен местный колорит. Локальный казахский творог для этого блюда томится в печи несколько часов. Чтобы украсить блюдо и обогатить вкус творога, добавляется северная ягода ирга. Ее вкус напоминает чернику с нежным миндальным послевкусием.
SEASONAL ADDITIONS AT THE QAZAQ GOURMET RESTAURANT
Artem Kantsev, the brand chef of the Qazaq Gourmet restaurant, has presented one more collection of delicious masterpieces inspired by the traditions of Kazakh cuisine and the best examples of world cooking. He has included in the updated menu his travel experience through Scandinavia, Georgia, Asia, and Siberia.
The chef advises ordering as entrée his original dish “NA STEPI ON” (“HE IS ON THE STEPPE”). An unexpected source of inspiration for this creation was a well-known “Napoleon” cake. Artem Kantsev has removed sugar from the entrée recipe and has added zhal (a horse meat delicacy), prepared according to an ancient recipe. Served with Kurgaldzhinsky pike caviar.
Another interesting entrée is cheese with fenugreek and Svane salt. A light and tender snack combines four types of cheese and one of the favourite spicy herbs of Kazakhstan. The dish is served in a marrow bone with kumarshyk kulshe.
Spicy horse meat with Japanese eel and truffle aioli is an undoubted decoration of any table. The dish combines the culinary traditions of the East and the West. The Qazaq Gourmet team prepares a traditional Spanish aioli sauce with truffle and hemp oil.
Daring to experiment with traditional Kazakh products and exotic ingredients, the chef of Qazaq Gourmet has found the perfect flavour combination of baked in salt beetroot and fresh mangoes. The salad is dressed with green apple juice and southern lemon juice.
Artem Kantsev included in the menu manti with camel meat, an original interpretation of the Kazakh traditional dish, which is cooked in every family. He kneads the dough on the basis of buckwheat flour and honey. The juicy filling is the combination of camel meat and smoked pumpkin. The dish is strewn with “pearls” made of tea and milk according to the original technology. The icing on the cake is a unique manti shaping, similar to two camel humps with a loaded corset.
It is definitely worthy tasting the northern rennet and basil sorbet. The spicy freshness in combination with the apple sourness perfectly complements the flavour balance after a hot dish.
Another masterpiece in the dessert collection of the Qazaq Gourmet restaurant is a slowly cooked kospa with espuma of medlar. The chef has taken Spanish cheesecake as the base and has added local flavour. He bakes local Kazakh curd cheese in the oven for a few hours, and then adds the northern irga berries (medlar) to enrich the flavour of the curd cheese. Irga taste closely echoes blueberries with a gentle almond afterbite.